ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΞΙ

Γλωσσάριο για τη Θρακιώτικη κουζίνα παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο του ΔΠΘ

10/09/21 - 9:00

Επίσης φοιτητές του πανεπιστημίου θα διδαχτούν φέτος τα Ξυλαγανιώτικα

Το 19ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Λεξικογραφίας (XIX Euralex Conference) που διοργανώνεται διαδικτυακά μέχρι σήμερα 09/09 από το εργαστήριο γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ είχε μια ξεχωριστή θρακιώτικη πινελιά. Όπως αποκάλυψε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm  η πρώην κοσμήτορας της Σχόλης κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών του ΔΠΘ Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή παρουσιάστηκε ένα γλωσσάριο για τη Θρακιώτικη κουζίνα, στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι του Έβρου.

Σύμφωνα με την ίδια έρχεται η σειρά της Ροδόπης, καθώς μέσα στο γλωσσάριο θα συμπεριληφθούν και η Ξυλαγανή και το Φανάρι.

«Σημαντική η λεξικογραφία για τη μελέτη της γλώσσας»
Μιλώντας για το διεθνές συνέδριο του ΔΠΘ που συμμετείχαν πάνω από 200 συμμετέχοντες από 34 χώρες η κα Καμπάκη-Βουγιουκλή δήλωσε πως «η λεξικογραφία είναι πολύ σημαντική για την μελέτη της γλώσσας. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει “πάρει φωτιά” σε αυτό το θέμα». Επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι τα παιδιά πρέπει να έρχονται από πολύ μικρή ηλικία σε επαφή με τα λεξικά και να ξέρουν να τα χρησιμοποιούν και «έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το λεγόμενο «λεξικό covid» που όπως λέει η κα Καμπάκη-Βουγιουκλή: «είναι ένα πολύ ενδιαφέρον λεξικό και έχει 2000 όρους. Βέβαια σε αυτό το λεξικό δεν ξέρουμε πόσοι λέξεις θα επιβιώσουν για αυτό δεν είναι πολυτελής έκδοση».

Η Θρακιώτικη κουζίνα απέκτησε το δικό της γλωσσάριο
Για πρώτη φορά και μάλιστα παρουσιάστηκε διεθνώς το γλωσσάριο για την Θρακιώτικη μαγειρική. Μιλώντας για το πώς “γεννήθηκε” αυτό το γλωσσάριο, η κα Καμπάκη-Βογιουκλή πληροφόρησε για τα εξής: «Κάναμε μια επιτόπια έρευνα σε χωριά του Έβρου για να δούμε τι μαγειρεύουν και να πάρουμε τις συνταγές για να κάνουμε και πολιτιστικό και γλωσσικό υλικό. Είχε πάνω από 300 άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν την διαδικασία και έχουμε 120 συνταγές που βγάλαμε σε βιβλίο. Τώρα θα βάλουμε και την περιοχή της Ροδόπης με την Ξυλαγανή και το Φανάρι».

Συνολικά υπάρχουν τρία γλωσσάρια που πέρα από την κουζίνα την μαγειρική της περιοχή μας αφορούν την καλλιέργεια του καπνού και το μετάξι. 

Στον επίλογό της υπογράμμισε πως φέτος οι φοιτητές του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας θα διδαχθούν τα Ξυλαγωνιώτικα, για τα οποία έγινε μελέτη και καταγραφή το προηγούμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr

ΑΡ. ΜΗΤ: 232265

mit-logo