Ένα νόστιμο έθιμο που δεν λείπει ποτέ από το Πασχαλιάτικο τραπέζι
Περιμένουμε πως και πως το Πάσχα για να ψήσουμε το αρνί στη σούβλα, που είναι ίσως το έθιμο που κρατιέται διαχρονικά και τηρείται πιστά από την μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Πώς ξεκίνησε όμως και ποια είναι η σημασία του;
Η απάντηση είναι λίγο πολύ γνωστή: στο εβραϊκό Πάσχα, που συμβολίζει την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο. Μέσω του προφήτη Μωυσή ο Θεός έστειλε μήνυμα στις οικογένειες των υποδουλωμένων Εβραίων «Σφάξτε έναν αμνό, και βάψτε με το αίμα του την πόρτα σας. Έτσι, όταν ο Άγγελος του Θανάτου επισκεφθεί το βράδυ την πόλη θα γνωρίζει ποιος είναι Εβραίος και ποιος όχι». Μετά την επίσκεψη του πνεύματος, που σκότωσε όλους τους πρωτότοκους γιους των Αιγυπτίων, οι Εβραίοι ήταν ελεύθεροι να φύγουν. Πριν την αναχώρηση όμως έφαγαν το αρνί που πρόσφεραν ως θυσία για τη σωτηρία του έθνους τους μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα (σ.σ. εδώ βρίσκονται και οι καταβολές της μαγειρίτσας). Αυτό το γεύμα προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα για τον εορτασμό του ορθόδοξου Πάσχα. Από την άλλη, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με αμνό που θα θυσιαστεί για τη σωτηρία του κόσμου ενώ όλη η Ελλάδα εκτρέφει αλλά και δοξάζει το αρνάκι εδώ και αιώνες. Κάπως έτσι, με τσίπουρα, κρασιά και μπόλικο γλέντι, το ψήσιμο του οβελία κατέληξε ένα έθιμο με έντονο ελληνικό άρωμα.
Πηγή: athensvoice.gr
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News